Úhoř říční
Úhoř říční je druh ryb z čeledi úhořovití. Jeho typickým znakem je protáhlé, válcovité tělo připomínající spíše hada než rybu...

Více v archivu


Úhoř říční


Úhoř říční (Anguilla anguilla) je druh ryb z čeledi úhořovití (Anguillidae). Jeho typickým znakem je protáhlé, válcovité tělo připomínající spíše hada než rybu. Na rozdíl od většiny ostatních sladkovodních ryb nemá břišní ploutve a hřbetní, ocasní a řitní ploutev splývají v jeden celistvý lem. Ve sladkých vodách je jeho zbarvení tmavé a kůže se jeví bez šupin, v období nástupu tření se však jeho barva mění na kovově stříbřitou.

Z hospodářského i rybářského hlediska se jedná o velmi ceněný druh.V dřívějších dobách byl v Čechách vedle lososa nejlépe placenou rybou. Jeho hospodářský význam výrazně vzrostl na konci 19. a obzvláště na počátku 20. století, kdy počty migrujících lososů začaly klesat pod přijatelnou mez. Úhoř býval ceněn pro své kvalitní maso a pro kůži, která se po vysušení používala k přivazování bijáku cepu.V řadě evropských zemí je úhoř ceněnou sladkovodní rybou, i když v poslední době v souvislosti se snížením jeho stavů se neobjevuje v jídelníčku evropských národů tak často jako dříve.

Úhoře lze připravovat snad na všechny obvyklé způsoby. Má lahodné maso s velmi malým množstvím kostí, avšak vysokým obsahem tuku.